|
Firs public pre-alpha.
|
|
07-30-2009, 09:46 AM
(This post was last modified: 08-01-2009 07:54 PM by migajek.)
|
|||
|
|||
|
Hi,
as you may already know, I started rewriting HateML quite long time ago. This attempt however hasn't been lucky since its start, I wasn't prepared for designing it enough. It took me a lot of time to re-design the HateML core engine, and this time, when I started rewriting the core it was a bit easier and more elegant. In the current state the core application doesn't have any functionality for end users, currently it can only open & save files and highlight them, even no search is implemented. This however doesn't show an amount of work I put into coding that, as the core application is now very flexible, and has very high-level SDK which I'm using to implement plugins for the app. Well, talking about the plugins - there are two of them right now, but I'll ship the first pre-alpha with only one of them. The one you'll see here is XDebug support for HateML. Talking about the communication functionality, it is quite complete. It lacks some end-user functionality like dialog window for editing breakpoints and watches. I'd like you to use it for a while to report any bugs (hopefully not Access Viloations ) you find... Ok, here we go (the package is quite big as it contains all the packages which will be used more intensely later). In the package you can find a basic documentation, and a simple configuration for XDebug. Download & unzip. Run HateML.exe and enjoy (as much as possible in current state )http://migajek.us.to/smietnik/hateml2.zip Some screenshots of XDebug working: ![]() ![]()
HateML Pro The fast and easy way of web development. |
|||
|
09-14-2009, 08:27 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Firs public pre-alpha.
HEHE to jest naprawde very pre realise alfa beta gamma wersja
, ale miło że idzie to w dobrą stronę. Cieszy mnie też bardzo że piszesz w kohanie... może się okaże że w wersji finalnej będzie jakieś ekstra wsparcie dla tego frameworka.... - byłbyś istnym guru dla rzeszy wielbicieli kohany i calkiem mozliwe ze pierwszym, nieoficjalnym edytorem przynajmniej po czesci dedykowanym kohanie.Widząc ogrom pracy jaki włożyleś w programowanie mam obawy co by sie nie okazało że wersja 2 będzie płatna. Gratuluję udanego prorektu, pozdrawiam i życzę jak najszybszego wydania wersji final Adam Skiba |
|||
|
09-14-2009, 09:52 PM
(This post was last modified: 09-14-2009 09:55 PM by migajek.)
|
|||
|
|||
|
Cześć,
owszem, very very pre alpha Ale prace cały czas idą do przodu, obiecałem sobie natomiast że nie opublikuję następnej alphy dopóki nie skończę paru rzeczy (m.in. podstawowej opcji: "znajdź".) I dlatego właśnie ciągle nic nowego nie piszę, mimo że parsowanie PHP jest już na bardzo przyzwoitym poziomie, i praktycznie już zintegrowane z programem. No, ale żeby opublikować muszę najpierw napisać kod obsługujący odczyt/zapis konfiguracji, z dziedziczeniem (najpierw szukamy opcji w projekcie, później dopiero w domyślnym configu). Po co? A no po to, żeby np. wspomniany parser PHP przechowywał ścieżki do katalogów które trzeba "mieć na oku" właśnie w pliku projektu ... itp itd ... ![]() Też mnie cieszy że piszę w Kohanie, dzięki temu dużo mi do głowy pomysłów przychodzi ![]() W finalnej wersji będzie wsparcie dla pewnego "niuansu" Kohany - mianowicie, klasy w Kohanie nie są deklarowane jako Klasa tylko Klasa_Core - żeby parser PHP działał, trzeba to zmienić odnośnie kwestii płatności - w obecnej chwili nie planuję. Nawet gdyby, nie sądzę by "zagrożone" były osoby prywatne ... jeśli już to wyciągnę rękę do firm ale patrząc poważnie, na razie długa droga przede mną żebym mógł pokazać to ludziom! ![]() pozdrawiam HateML Pro The fast and easy way of web development. |
|||
|
10-09-2009, 10:14 AM
|
|||
|
|||
Quote:odnośnie kwestii płatności - w obecnej chwili nie planuję. Nawet gdyby, nie sądzę by "zagrożone" Wink były osoby prywatne ... jeśli już to wyciągnę rękę do firm Jestem jak najbardziej za a piszę to właśnie jako właściciel firmy (choć bardzo często też jestem osobą prywatną). Muszę pracować na legalnym oprogramowaniu i muszę mieć na to FV (wymogi US). Ponadto tak bliski kontakt z autorem programu oraz podatność autora na sugestie użytkowników to dodatkowe argumenty na plus. Należy Ci się pieniążek za pracę i co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Z użytkownikami prywatnymi też masz rację. Zawsze twierdziłem, że i tak nie da się wyciągnąć kasy tam gdzie jej nie ma. Google (w przeciwieństwie do M$) świetnie to rozumie i proszę zobaczyć jak sobie radzą pomimo darmochy w stosunku do osób prywatnych. |
|||
|
10-10-2009, 09:06 AM
|
|||
|
|||
(10-09-2009 10:14 AM)Guest Wrote: Jestem jak najbardziej za a piszę to właśnie jako właściciel firmy (choć bardzo często też jestem osobą prywatną). Muszę pracować na legalnym oprogramowaniu i muszę mieć na to FV (wymogi US). Ponadto tak bliski kontakt z autorem programu oraz podatność autora na sugestie użytkowników to dodatkowe argumenty na plus. Należy Ci się pieniążek za pracę i co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Z użytkownikami prywatnymi też masz rację. Zawsze twierdziłem, że i tak nie da się wyciągnąć kasy tam gdzie jej nie ma. Google (w przeciwieństwie do M$) świetnie to rozumie i proszę zobaczyć jak sobie radzą pomimo darmochy w stosunku do osób prywatnych. ja znam to z drugiej strony, jako osoba prywatna używam wyłącznie darmowego oprogramowania, jedyny soft jaki w życiu kupiłem to Windows XP... a następny pewnie będzie kiedyś win 7 - sam wiem że nie wybiorę programu za który muszę zapłacić, i dlatego sam nie będę sięgał do kieszeni ludzi. Większa szansa że mi firma zapłaci ...
|||
|
10-26-2009, 08:18 PM
|
|||
|
|||
|
Jakieś nowości z frontu? Bo się trochę nie mogę doczekać
![]() Adam Skiba |
|||
|
10-29-2009, 10:13 AM
|
|||
|
|||
|
Witam,
link podany w poście na początku dyskusji (do wersji testowej) nie działa. Chętnie bym posprawdzał działanie, nawet jeśli to wersja alpha ;] Podobnie - nie ładują się obrazki linkowane do domeny http://migajek.us.to/ Pozdrawiam, Piotr Dworaczyk |
|||
|
11-01-2009, 12:17 PM
|
|||
|
|||
|
Witam, niestety mam spore problemy techniczne, nie chcę w tym momencie nic więcej mówić, mam nadzieję że się sporo wyjaśni w nadchodzącym tygodniu (mowa o pierwszym tygodniu listopada). Tak więc trzymajcie kciuki, jak już coś będę wiedział to napiszę.
|||
|
11-09-2009, 09:52 PM
|
|||
|
|||
|
Mam takie pytanie. Czy będzie on chodzić pod windows 7?
Z wersja pro mam nie lada problemy ;/ ucina mi php... dochodzi do 27 linii kodu i dalej ucina nie wiadomo czemu... tzn... jak pisze to jest ok ale przy zamknięciu pliku i ponownym otworzeniu zdarza się ten mały "BUG" Już nie aktualne reinstalacje zrobilem i już jest ok. Widać coś mi się chyba źle wgrało ![]() PS: Program świetny cały Uniwerek Szczeciński korzysta ;P
|
|||
|
11-16-2009, 10:06 AM
|
|||
|
|||
|
Hi there,
The link to hateml2 does not work. Could you fix it? Best regards, Nelson |
|||
|
« Next Oldest | Next Newest »
|

Search
Member List
Calendar
Help

) you find... ![[Image: hateml2_alpha.png]](http://migajek.us.to/smietnik/hateml2_alpha.png)
![[Image: hateml2_alpha-2.png]](http://migajek.us.to/smietnik/hateml2_alpha-2.png)

, ale miło że idzie to w dobrą stronę. Cieszy mnie też bardzo że piszesz w kohanie... może się okaże że w wersji finalnej będzie jakieś ekstra wsparcie dla tego frameworka.... - byłbyś istnym guru dla rzeszy wielbicieli kohany i calkiem mozliwe ze pierwszym, nieoficjalnym edytorem przynajmniej po czesci dedykowanym kohanie.
reinstalacje zrobilem i już jest ok. Widać coś mi się chyba źle wgrało